Новото Polo с награда за най-добър градски автомобил за 2018 г.

05/07/2018

Пъргав, икономичен и свързан

New polo

 

Пъргав, икономичен и свързан

С награда за най-добър градски автомобил - Новото Polo

Ефективни двигатели и забележителна сигурност в комбинация с последно поколение асистиращи системи и обширна свързаност - този коктейл от качества печели на новото Polo приза за най-добър градски автомобил на World Urban Car of the Year 2018. За втори път компактния представител на Volkswagen печели тази престижна световна награда.

Историята на Световните автомобилни награди (The World Car Awards) започва през 2004 г. като световна надпревара. Първият Автомобил на годината (WCOTY) е избран на Канадското международно автошоу през 2005 г. - приз за най-добър автомобил в света, чиято световна премиера се е състояла в същата година. През 2006 г. се добавят категориите Свтовен спортен автомобил, Световен зелен автомобил (Еко категория) и Световен дизайнерски автомобил. От тогава церемонията се провежда всяка пролет на Ню Йоркското Авто Шоу.

От 2014 г. международното жури дава награда и за Световен луксозен автомобил. А 2017 бе годината на раждане на шестата категория - Световен градски автомобил. След подробен и продължителен тест-драйв, членовете на журито (82 автомобилни журналисти от 24 държави) награждават автомобилите, преминали през предизвикателствата на натовареното градско шофиране като трафик, задръстване, заобикаляне и т.н. Ключовите изисквания за тази категория са компактни размери, двигатели с ниско ниво на вредни емисии и интелигентна свързаност. Тази година има ясен победител: Новото Polo от Volkswagen.

Шестото поколение на успешния модел

Изцяло свързан, моделът от шесто успешно поколение е един от най-модерните компактни автомобили в света, благодарение на иновативните си асистиращи системи. Новото Polo надраства предшественикът си във всички аспекти. Приложението за планиране на маршрута в реално време помага да се избегне трафикът, а инфотейнмънт системата се подчинява на всяка команда, получена чрез гласовия контрол. В допълнение, Car-Net предлага онлайн достъп и собствениците на Polo могат да използват специални приложения (и допълнителни устройства) в движение, за да видят кой стои пред предните им врати.

Active Info Display с висока резолюция може да бъде поръчан на мястото на класическия дисплей. Този иновативен инструментален клъстер може, заедно с още функции, да показва цяла навигационна карта. 26-сантиметровият тънък LCD дисплей е един от най-големите в своя клас, и всички основни модели смартфони могат да бъдат свързани и да показват огледален образ на екрана.

Различните функции и асистиращи системи вдигат сериозно летвата в сегмента. Функцията Front Assist със City Emergency Braking и наблюдение на пешеходците могат да бъдат от полза при предотвратяване на инциденти при разумна скорост. В допълнение на електронния ограничител и автоматичната пост-колизионна спирачна система, функцията за наблюдаване на околната среда около автомобила е включена като стандартно оборудване за модела. Като опционално оборудване могат да се добавят още асистент при смяна на лентата, Side Assist система, функция за предупреждаване за движение в задната част на возилото, както и маневрена спирачка.

Освен мощни и икономични бензинови и дизелови двигатели, напълно обновената двигателна гама включва за пръв път вариант със задвижване на природен газ. Polo TGI използва високата енергийна плътност на природния газ, за да задвижва с голяма икономичност и ефективност. Комбинираният разход на гориво е само 3.1 до 3.2 кг/100 км. Най-мощният вариант на модела е Polo GTI с 200 конски сили и 147 kW.

 

С повече от 14 милиона автомобила продадени в световен мащаб, Polo се нарежда сред най-продаваните компактни градски модели.