Hobby Car Съвети при тестване на автомобил

  1. ХОБИ КАР ЕООД
  2. Съвети при тестване на автомобил
10.08.2021

Съвети при тестване на автомобил

Ако търсите да закупите нов автомобил, и вече сте си избрали определен модел, конфигурация и цена, която ви устройва, следваща стъпка, която може да обмислите, е тестово шофиране. Препоръчваме ви винаги да се възползвате от тази възможност.

в

Ако търсите да закупите нов автомобил, и вече сте си избрали определен модел, конфигурация и цена, която ви устройва, следваща стъпка, която може да обмислите, е тестово шофиране. Може да ви се струва излишна подробност, но все пак след недвижимото имущество, автомобилът е следващата по бюджет инвестиция, която човек обикновено прави през живота си. Затова ви препоръчваме ако имате възможност, възползвайте се от тестовото шофиране.

Помнете, че като клиент вие диктувате правилата. Преди да сте платили депозит, или цялата сума за автомобила, имате пълното право да се откажете от покупката си, ако имате основателни причини, и всички по веригата би следвало да го разбират. Дори това да ви накара да се почувствате неудобно. За да избегнете такива ситуации, разгледайте предложенията ни за пълноценно изживяване на тестовото шофиране, и ползите от него.

Застрахован ли съм?

Застраховката не би трябвало да е проблем, особено ако купувате от официален представител, но е препоръчително да сте сигурни. Обикновено дилърът ще ви поиска копие от шофьорската ви книжка, за да може в последствие да оформи документите, свързани със съответните застраховки. Ако купувате от частен търговец, е вероятно да се наложи вие да си направите нужната застраховка.

Задължително попитайте и проверете как стои въпросът със застраховането, за да не се наложи накрая да плащате за ремонтите на чужд автомобил. Както вече споменахме, при официалните представителства и търговци е почти изключено да ви се случи подобно нещо, но никога не е излишно да си сверите часовниците предварително.

Достатъчно голям ли е автомобилът?

Може да си мислите, че концентрирането върху всички качества на автомобила по време на тестовото шофиране е лесна работа, но помислете пак. Ако автомобилът е само за вас, то може би не сте далеч от истината. Но ако става въпрос за семейна кола, то по-добре вземете и останалите със себе си. В крайна сметка, няма да сте единственият човек, който ще използва автомобила, а и е вероятно помагачите ви да забележат детайли, които на вас може да убягнат. Наистина ли е достатъчно голям багажникът? Могат ли всички да се съберат в автомобила? Ако трябва да качите детска количка, въдици или други обемисти предмети, ще успеете ли да ги съберете в багажника без проблем? Ако можете, поискайте семейно тестово шофиране и малко време насаме с автомобила.

Разгледайте за повреди или слаби места

Ако купувате автомобил от официален дилър, всеки един автомобил, който се продава там трябва да е преминал през пълна предпродажбена инспекция. Дори и при чисто нов автомобил може да се получи повреда по време на транспортиране, и дори да ви се струва бавно, дребнаво и пипкаво - огледайте го добре. Все пак сумата, с която ще се разделите за него, никак не е малка и оправдава вниманието ви към детайла.

Повечето дефекти се покриват от гаранцията, но все пак е добре да настоявате да бъдат отразени преди да потеглите с автомобила, за да си спестите евентуални главоболия. Внимавайте за надраскване по вътрешността и външната част, както и по джантите. Също и за всякакви знаци за износване или употреба по интериора, включително лоши миризми. Очевидно е, че състоянието на автомобила зависи от възрастта му - ако купувате нов автомобил, то състоянието трябва да е перфектно - отвътре и отвън.

От особена важност са механичните компоненти на автомобила. Проверете температурата на двигателя, или от показанията на таблото, или като поставите длан на капака на автомобила. Имате съмнения, че търговецът не ви дава да стартирате автомобила? Проверете каква е ситуацията - загрелият двигател може да прикрие евентуални проблеми при стартиране.

Ако все пак откриете някакви несъвършенства, и въпреки това искате точно този автомобил, използвайте ги като причина да свалите от цената, или поискайте от търговеца да ги отстрани преди покупката.

Вътре в автомобила

Въпреки, че се нарича тестово шофиране, не се чувствайте длъжни да влезете в автомобила и да потеглите на момента. Влезте вътре и си дайте достатъчно време да огледате, да си настроите седалката, огледалата, дори климатичната система. Запознайте се и с управлението на автомобила.

След като вече се чувствате като у дома си, стартирайте двигателя и наблюдавайте в огледалата за следи от дим. След това завъртете волана максимално надясно и наляво, и се ослушайте за звуци, издавани от окачването.

Ако все още всичко е наред и не откривате никакви недостатъци, е време за потегляне.

Управление на автомобила

Уверете се, че автомобилът ускорява плавно, и спирачките работят ефективно и прецизно. Постоянно бъдете нащрек за странни звуци или вибрации. Идеален случай имате, ако успеете да шофирате автомобила по различен вид пътна настилка - по този начин може да разберете какво ще бъде поведението му при различни условия и ситуации. Не забравяйте да проверите и задната скорост - паркирайте няколко пъти, за да прецените и задната видимост.

Опитайте се да прецените за какъв тип шофиране ви трябва този автомобил. Ако ще го ползвате главно за градски условия, наистина ли имате нужда от агресивна спортна скоростна кутия? Ако си падате по високите скорости, автомобилът покрива ли нуждите ви от мощност и ускорение?

Някои представители и търговци може да се съгласят да ви отдадат автомобила за по-продължително тестово шофиране. Ако може да се възползвате от такава опция, направете го.

Електрониката

Отделете си достатъчно време да проверите приложенията и опциите на автомобила. Напредналите автомобилни технологии са чудесно нещо, но и искат доста средства за поправка. Работи ли климатичната система? Ако разполагате с екстри като затоплящи се седалки, сателитна навигация или Bluetooth свързване, проверихте ли дали всички работят както трябва? Опитайте се да включите телефона си към автомобила, или използвайте навигационната система за някакъв период от тестовото шофиране. Някои системи са по-интуитивни от други, и ако навигационната система не може да покрие напълно очакванията ви, това в последствие може да се окаже много разочароващо.

А и помнете, че не само получавате достъп до функциите и удобствата на автомобила, но и трябва да прецените дали те ви вършат работа, и дали покриват нуждите ви. Може да се окаже, че автомобилът е в чудесно състояние, но просто не е вашата кола. Би било неприятно да откриете това след като вече сте го закупили.. Затова възползвайте се максимално практично от времето ви за тест.

Останете обективни

Ако сте решили, че това е вашият автомобил, и всичко по него работи перфектно, все пак си оставете малко време да осмислите идеята. Преспете една вечер, посъветвайте се с доверен приятел, или просто изпийте едно кафе далеч от дилърството, за да си позволите ясна преценка на автомобила и качествата му.

Ако купувате от дилърство, помнете че те са там, за да ви помагат. Задавайте въпроси, много въпроси, и си оставете достатъчно време за преценка на покупката. Ако имате разумни основания, може дори да поискате втори тест на автомобила. Търговецът ще ви бъде благодарен, ако решите да си купите автомобил от него.

Общо прието е, че купуването на нов автомобил би трябвало да бъде удоволствие, но монетата има и друга страна: изборът носи отговорност и тежест. Затова тестовото шофиране трябва да бъде обективен процес, и целта му е да ви помогне да направите най-правилния избор за себе си.

Ако проявявате интерес към някой от автомобилите, предлагани от Volkswagen Хоби Кар, съветваме ви освен оферта да заявите и желание за тест-драйв - по този начин ще имате възможност да се запознаете отблизо с желания от вас автомобил.

Регистрация за Бюлетин

С нашия Бюлетин ще получавате редовно информация за нашите дилърства и селекция от ексклузивни предложения!

Въведените данни не са валидни. Моля, опитайте отново.

Моля, изберете обръщение

За съжаление има проблем с регистрацията за бюлетина. Моля, опитайте отново по-късно.

checkbox_default

Много благодарим!

Току-що се регистрирахте за нашия Бюлетин.

Веднага ще получите от нас имейл с линк за потвърждение. Моля, потвърдете този линк, за да приключите регистрацията си.