Защо е важно поленовия филтър на автомобила да се сменя навреме?

Пролетта е най-доброто време за подмяна на поленов филтър (наречен още кабинен филтър) и дезинфекция на климатичната система на автомобила.
spring

Пролетта е най-доброто време за подмяна на поленов филтър (наречен още кабинен филтър) и дезинфекция на климатичната система на автомобила. След дългия и влажен зимен сезон е препоръчително да направите профилактика на кабинния филтър, за да не рискувате здравето си, сигурността си и да намалите разхода на автомобила. Кои са основните три причини да препоръчваме навременна и редовна смяна на поленовите филтри на автомобила и дезинфекция на климатичната система:

1. Здраве

Основната и най-важна причина - вашето здраве. Един добре функциониращ кабинен филтър пречиства въздуха, който навлиза в купето, и създава по-здравословна среда за пътниците. Той задържа мръсотията, микроорганизмите и алергените, което е особено важно за хора, страдащи от алергии или астма.

2. Сигурност

Кабинните филтри подобряват циркулацията на въздуха и намаляват количеството замърсители в автомобила. Това спомага за поддържане на стъклата чисти и ги предпазва от запотяване. Особено през зимата това значително може да повиши видимостта, а оттам и безопасността. 

3. Икономичност

Когато филтърът е изчистен от прах и мръсотия, той спомага за осигуряването на максимален поток от въздух в климатичната и отоплителната система. Резултатът: по-добра ефективност, намалена консумация на гориво и удължен експлоатационен живот на системата за отопление, вентилация и климатизация на автомобила. 

Как да разберем дали е време за подмяна на поленовия филтър?

Производителите на автомобили препоръчват подмяна на кабинния филтър на всеки 10 000 км. или всяка година, което настъпи по-рано. Ако автомобилът се управлява често в по-тежки условия (силна мъгла, прах), то интервалът на сервизно обслужване може да е по-кратък. Също така, ако шофирате често, то след всеки зимен сезон е добре да проверявате дали филтъра има нужда от смяна, както и да комбинирате с дезинфекция на климатичната система за максимално добър резултат. 

Посочените по-долу симптоми могат да ви подскажат, че е време филтърът да се подмени:

-Намален поток на въздуха от системата на климатика и отоплението
-Понижена ефективност поради това, че системата на климатика и отоплението теглят повече мощност от двигателя
-Повишена температура в купето поради намалената ефективност на системата на климатика и отоплението
-Раздразнения и алергични реакции, причинени от прах, цветен прашец и други разнасяни от въздуха замърсители
-Запотени стъкла и намалена видимост поради лоша циркулация на въздуха, която причинява влага

Спестете си време, средства и предпазете себе си, като заложите на навременна профилактика. Запазете вашия час за смяна на поленов филтър и дезинфекция на климатик тук, сега на преференциални цени от Хоби Кар Русе, или се обадете на телефон +359 82 500 493.